Poniedziałek, 21 sierpnia 1939
Narodowe Archiwum Cyfrowe, wolna licencja (CC-BY - Uznanie autorstwa 3.0 Polska)

Hale Mirowskie

Każda więc gospodyni powinna zaopatrzyć swoją śpiżarnię na wypadek wojny tak, aby zapasów wystarczyło na dwa tygodnie. Przeciętna ilość artykułów żywnościowych potrzebna rodzinie złożonej z 5-ciu osób przedstawia się następująco w zestawieniu wydanym przez Polski Komitet Żywnościowy: mąka – 30 kg, groch, fasola – 5 kg, kasza – 10 kg, ziemniaki – 30 kg, kapusta kiszona – 10 kg, cukier 3 kg, marmelada – 1 kg, słonina – 2 kg, boczek lub żeberka wędzone – 1 kg, kawa zbożowa – 0,5 kg, pomidory w butelkach – 1 kg, jarzyny świeże – 10 kg, sól – 1 kg.
„Gazeta Polska”, nr 231, sierpień 1939
Kolejki przed sklepami spożywczymi stały się w drugiej połowie sierpnia stałym elementem warszawskiego krajobrazu.

Fotografia

Stoiska w hali targowej - widok ogólny z góry. Zdjęcie wykonane przed 1939 rokiem.
Narodowe Archiwum Cyfrowe, wolna licencja (CC-BY - Uznanie autorstwa 3.0 Polska)

Mapa

1939 2019

Materiały dodatkowe